Védőoltások kutyák, macskák, vadászgörények és nyulak részére

KUTYA:
Parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás: 8-9 hetes korban.
Kombinált oltás (szopornyica, parvo, fertőző májgyulladás, fertőző gége- és légcsőgyulladás, parainfluenza és leptospirosis ellen):az első (parvo) oltást követően 2-4 héttel, majd 14-16 hetes korban, majd 1 év múlva ismét, azt követően 3 évente egyszer.
Veszettség elleni (kötelező)védőoltás: 3 hónapos kor betöltése után 30 napon belül (gyakorlatban a második kombinált oltás után 2 héttel). Első alkalommal fél év múlva meg kell ismételni, majd évente egyszer, a kötelező féreghajtással egyidejűleg.

 

A fenti, mindenki számára ajánlott illetve kötelező oltásokon túl életmódtól, kockázattól függően az alábbi oltásokkal egészíthető ki a protokoll:
Leptospirosisok 4 variánsa elleni (L4) oltás: vadászebek, kirágcsálókkal, egérrel, patkánnyal, sertéssel, kiskérődzőkkel vagy ismeretlen státuszú más kutyákkal rendszeresen érintkező ebek számára a veszettség oltás után 2 héttel még egy, 4 Leptospira szerovariánst tartalmazó vakcina beadása javasolt. A kombinált oltás 1 éves ismétlése ezt tartalmazni fogja. Azokban az években viszont, amikor kombinált oltást nem kell kapjon az állat, tavasszal Leptospira (L4) oltás javasolt.

Lyme borreliosis elleni védőoltás kullancsoknak erősen kitett állat esetén: 12 hetes kortól adható, gyakorlatban a kötelező illetve a korábbi ajánlott oltások után 2 héttel , második oltás 3-5 héttel később, aztán évente egyszer.
Babesiosis elleni védőoltás: első oltás 6 hónapos kor betöltése után! A második oltás az elsőt követően 3-6 hét múlva, majd félévente ismételni kell.
Kennel köhögés elleni védőoltás: kutyakölyköknél első oltás 6 hetes kor betöltése után, majd 2-3 hét múlva ismételni, azt követően évente egyszer. Szükségessége életmódtól, járványügyi helyzettől függ.

Gombák elleni védőoltás: fertőzött környezetben megelőzési, illetve betegség esetén gyógykezelési céllal 3 hetente 2-3 alkalommal, majd évente ismétlés.

MACSKA:
Kombinált oltás (calicivírus, herpesvírus, panleukopenia): 9-10 hetes korban, majd 3 hét múlva ismételni, azt követően 1 évvel később, majd 3 évente.
Kizárólag lakásban tartott, illetve csak minimális ideig, felügyelet mellett kivitt cicák számára más oltás nem is szükséges.

 

Kijáró cicák számára ezen felül:
Veszettség elleni védőoltás: 3 hónapos kor fölött először (gyakorlatban a második kombinált oltás után 2 héttel, azt követően 1 év múlva, majd 3 évente.
Macskaleukózis elleni védőoltás: alapimmunizálás leghamarabb 9 hetes kortól 2 alkalommal történő oltással, korábbi oltási sorba illesztve, azt követően évente egyszer.

VADÁSZGÖRÉNY:
Szopornyica oltás: 8-10 és 10-12 hetes korban, azt követően évente egyszer.
Kijáró görényeknek veszettség elleni védőoltás: 3 hónapos kor után (2. szopornyica oltás után 2 héttel) először, majd 1 év múlva, ezután 3 évente.

NYÚL:
Myxomatosis + vérzéses betegség (RHD) elleni védőoltás: 6 hetes kor után először, majd erősen járványos területen és időszakban azt követően 2-3 héttel ismétlés, egyébiránt évente egyszer, ajánlottan kora tavasszal (március vége, április), a szúnyoginvázió előtt. Az oltás 6 hónapos védettséget ad.

A védőoltások lehetséges mellékhatásai
Mint minden gyógyszernek, így a védőoltásnak is lehetnek mellékhatásai.

1. Nagyon gyakori, hogy nincs semmilyen mellékhatás a védőoltást követően.
2. Gyakori, hogy a védőoltást követő pár óra múlva, az alábbi felsorolásból néhányat vagy mindegyiket tapasztalja a gazda a kutyáján. Ha ezek a mellékhatások egy vagy két napnál tovább tartanak, esetleg jelentős közérzet romlást okoznak az állatának, konzultáljon állatorvosával.

•    rossz közérzet
•    helyi duzzanat az védőoltás helyén
•    hőemelkedés, enyhe láz
•    étvágytalanság és bágyadtság

3. Nagyon ritka, de kritikus beszámítás alá eső mellékhatás az allergiás reakció, amely percek alatt vagy néhány órán belül alakul ki a védőoltás beadása után. Ezek a reakciók életveszélyesek lehetnek és sürgősségi ellátást igényelnek! Azonnal keresse fel állatorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli.

•    folyamatos hányás vagy hasmenés
•    viszkető, egyenetlen felületű bőr /csalánkiütés/
•    az orr, nyak, szemkörnyék, pofa duzzanata, ödémája
•    súlyos köhögés vagy nehezített légzés
•    ájulás, összecsuklás

A védőoltás után, a bőr alatt egy apró kemény csomó alakulhat ki. Ennek a csomónak néhány hét alatt el kell tűnnie. Ha a csomó az oltás után 3 héttel is megvan, esetleg növekszik, keresse fel állatorvosát.
Mindig tájékoztassa állatorvosát arról, ha korábban már volt valamilyen tünet a fentiek közül védőoltást vagy gyógyszer beadását követően! Ha kétségei vannak arról, hogy előfordult-e már allergiás reakció, akkor a védőoltás után 1/2 – 1 órát várjon mielőtt, hazamennének a  rendelőből.