A fogkövesség a kutyák közt is „népbetegség”. Bizonyos fajták (főként a kistestűek) különösen hajlamosak rá. Szintén hajlamosít fogkőre a fogsor rendellenes állása, hiányzó fogak, bennmaradt tejfog, torlódás, stb. a szabálytalanul érintkező fogfelszínek miatt. A szájüreg szerveinek, főleg a fogaknak és az ínynek sérülése, betegsége számtalan fertőzés bemeneti kapuját képezheti. A begyulladt íny vérzékeny, elemelkedik a fog gyökerétől, és az itt bejutó kórokozók ezután a vérárammal eljuthatnak a szervezet bármely pontjára, és ezzel könnyen életveszélyes fertőzéseket alakíthatnak ki pl. vesében, csigolyákban, májban stb.

Ennek lényegességét emberek gyógyításánál is felismerték a góckutatások során. Nagyon sok esetben fogbetegségeket találtak különböző szervi problémák hátterében. Kistestű kutyák időskori szívbelhártya-gyulladása és következményes szívbillentyű-elégtelensége gyakran vezethető vissza elhanyagolt fogkövességre.

Ezenfelül a szájüregi krónikus gyulladás és baktérium-szaporodás folyamatos terhelésnek teszi ki az immunrendszerüket, amely így nem tud ellátni más, fontos feladatokat (pl. a daganatsejtek korai felismerése és elpusztítása).

Végül, de nem utolsósorban, aki látott már gyulladt, duzzadt, élénkvörös fogínyt, annak számára nehezen hihető, hogy nem okoz rossz érzést. De krónikus fájdalmat a kutya, mint minden falkaállat, csak végső esetben jelez.
A fogköves kutya „kénköves” lehelete sem egyszerűen kényelmetlenség a tulajdonosnak. Ezek a kutyusok gyakran kistestűek, sokat vannak ölben, sokszor lihegnek a tulajdonos arcába sűrű baktérium-felhőket, nem sejtve, hogy az imádott gazdi visszatérő torok- vagy szempanaszait alapozhatják meg ezzel..

Mivel a fogkő a sokáig fogakat belepő lepedékből alakul ki, a fogkövesség elleni védekezésre a fogmosás, a lepedék mechanikus eltávolítása a legjobb. Hetente 3-4 alkalommal elegendő elvégezni. Történhet kutyafogkefével és kutyafogkrémmel, de akár egy gézdarabbal is, amit a gazdi a mutatóujjára teker, bal kézzel felemeli a kutya ajkát, és a fogak külső és belső felszínét a gézzel végigtörölgeti. Erre nem minden kutya és gazdi kapható, nekik jó szolgálatot tehetnek a különböző fogkő elleni tápok, naponta 1x adható rágókák, eleségbe vagy ivóvízbe keverhető készítmények (állatpatikákban kaphatóak).

Súlyos, már meglévő fogkövességkor már csak az ultrahangos fogkőeltávolítás alkalmazható, hogy a fogzománc sérülése nélkül tudjuk a fogkövet eltávolítani. Csak teljes altatásban végezhető, mivel laza állkapocs szükséges hozzá. Súlyos fogkövesség és ínybetegségek esetén már maradandó problémák is keletkeznek, előfordul, hogy egy-egy fogat el kell távolítanunk, vagy a nagymértékű ínysorvadás már nem regenerálódik és szabadon marad a foggyökér. Emiatt is érdemes minél hamarabb lépni, ha a problémát észleljük állatunkon, hiszen minél fiatalabb, annál jobban tolerálja az altatást, és annál jobb eséllyel regenerálódik teljesen az ínye. És ezután lehet következetes prevencióba fogni (lsd. fenn), hogy 1 év múlva ne legyen ugyanolyan súlyos fogköve.