A törpenyulak számára ajánlott egy ún. kombinált oltás, amely a nyulaknál nagy tömegben pusztító myxomatózis, és a nyúlpestis ellen véd. Sajnos mindkét betegség gyógyíthatatlan, csak megelőzni lehet. Ezért is fontos, hogy minél előbb megkapják a védőoltást a nyuszik, amelyet tavaszonta ismétlünk minden évben.

Myxomatózis

A kórokozót különféle ízeltlábúak, foként szúnyogfélék és bolhák terjesztik, így a lakásban tartott nyulak is megfertőződhetnek. A lappangási idő általában 7-10 nap, a vezető tünetek a fülek, a szemhéjak és az orr duzzanata (ún. oroszlánfej), nyálkás-gennyes kötőhártya-gyulladás és orrhurut. Hasonló duzzanatok jelenhetnek végbélnyílás, valamint a nemi szervek környékén is. A betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás tünetei közepette általában 7-10 nap alatt elhullanak, sajnos még az időben elkezdett kezeléssel is csak nagyon kicsi esély van a felépülésre.

Nyulak vírus okozta vérzéses betegsége (nyúlvérzés, nyúlpestis)

Rendkívül fertőző betegség, akár mi is hazavihetjük a ruhánkkal. A betegség lappangási ideje rendkívül rövid, 12-48 óra és csak nagyon ritkán éri el a 72 órát.  A betegségre fogékony állatok rendkívül gyorsan, 6-24 óra alatt elpusztulnak. A betegségnek látható jelei szinte nincsenek. A túlságosan heveny esetekben csak azt vesszük észre, hogy az állat hirtelen elpusztul. Az esetek egy részében a beteg állatok orrjárataiból vörhenyes savó, véres váladék szivárog. Az elhullás előtti időszakban idegrendszeri tünetek, mozgászavar, bizonytalan fejtartás stb. jelentkezhet. Az elhullás gyakran feszes, nyújtott testhelyzetben következik be. Előrehaladottan vemhes vagy szoptatós anyák is veszély nélkül olthatók a vakcinával.

A vírus a nyulak közvetlen érintkezésével terjed (háziakban és vadon élőkben egyaránt), de terjesztésében szerepet játszhatnak ragályfogó tárgyak (emberek, ruhanemű, fertőzött ketrecek és alomanyag) és rovar vektorok (bolhák) is. A myxomatózishoz hasonlóan az RHD-nak sincs specifikus ellenszere. Csak a vakcinázás jelent hatékony védelmet.

A kombinált myxomatózis-RHD vakcina már 5 hetes kortól adható. Mindkét betegség ellen véd, évente kell ismételni.