Szívférgesség

 

Sajnos 2019-től Baranyában is számolnunk kell a szívférgekkel is, amikor állataink paraziták elleni védelmét tervezzük!

A szívféreg alapvetően a tőlünk délebbre fekvő területekről származik, az első saját, tehát nem külföldről behurcolt magyar esetet 2009-ben diagnosztizálták. A délkeleti országrész, Szeged és Hódmezővásárhely környéke sajnos évek óta fertőzött területnek számít, később megjelent a fertőzöttség Budapest és a Balaton környékén is, és sajnos idén egy Pécs környékén végzett felmérés a kutyák 10%-át fertőzöttnek találta.

Mivel a parazita nem kutyáról kutyára, hanem szúnyogcsípéssel terjed, ezért minden kutya, aki szúnyogokkal találkozhat, ki van téve a fertőzés veszélyének, és ennek sajnos az idei szúnyogos nyár sem kedvez.

Ezek a férgek a jobb szívfélben és a tüdő nagy ereiben élősködnek. Szúnyog oltja be a fertőző lárvát, amely 2-3 hónap után a nagy erekbe vándorol, megtapad, majd újabb 3-4 hónap után válik felnőtté. Mivel nagy méretűek (egy nőstény féreg 12-30 cm hosszú), már néhány jelenléte is rontja a véráramlást és szív- és légzési panaszokat okozhat, különösen kistestű állatban. Ezek a tünetek leggyakrabban a következők: nehezített légzés, száraz köhögés, orrvérzés, zihálás, teljesítmény romlása, de thromboembolia miatt akár hirtelen elhullás is lehet.

A gyógykezelés már fertőzött kutyán igen nehéz, fájdalmas, kifejezetten költséges és ugyanakkor kockázatos is (a gyógykezelés közben történő elhullás valós veszély). Ezért alapvetően a megelőzésre kell koncentrálni, amely szerencsére nem bonyolult dolog, bár odafigyelést és anyagi ráfordítást azért igényel. Érdemes az emberek miatt is figyelni erre! A szívféregnek az ember nem az igazi gazdája, ezért a fertőzött kutyából vért szívó szúnyog beoltja ugyan a gazdi bőrébe a fertőző lárvát, de az nem jut el a nagy erekbe, hanem „eltéved” a tüdőszövetben és ott eltokolódik panaszt nem okozva. Ugyanakkor a mellkasi röntgen vizsgálaton egy ilyen „csomó” nagy riadalmat kelthet, és sebészi mintavételezés lehet szükséges a daganattól való megkülönböztetéséhez.

Megelőzés:

-kölykökön 8 hetes kortól(!) havonta védekezni kell tablettával vagy cseppel (állatpatikában vagy a rendelőben kaphatóak), majd 6 hónapos kortól szűrővizsgálat (vérvétel, 10 perc múlva szívféreg ELISA gyorsteszt eredmény, másnap emailben Knott teszt eredmény), majd ezután évente egyszer kora tavasszal a szúnyogszezon kezdete előtt kb. egy hónappal szűrés, majd a megelőzés májustól november elejéig (a jelenlegi szúnyogszezon szerint) havonta egyszer beadott lárvaellenes készítménnyel.

-6 hónaposnál idősebb kutyákon a megelőzésre használt lárvaellenes készítmények használata ELŐTT a fenti szűrővizsgálat (késő délutáni vérvétel, szívféreg ELISA és Knott teszt), negatív eredmény birtokában havonta lárvaellenes készítménnyel kezelés májustól november elejéig.

Nehézséget a többi parazita (bolha, kullancs, szúnyog, bélférgek stb.) elleni védekezéssel történő összehangolás okozhat, hogy a lehető legkevesebb készítménnyel a lehető legjobb védelmet nyújtsuk állatainknak. Ebben minden állat egyedi elbírálást igényel (fürdetik samponnal? úszik természetes vízben? érzékeny a bőre vagy a gyomra? jár szúnyogos helyen? stb.) a készítmények közötti eligazodásban a rendelőben szívesen segítünk.
 

Bőrférgesség

 

A bőrférgek a szívférgekkel szoros rokonságban álló paraziták, szintén a szúnyogok terjesztik fertőző lárváikat, és ezek igen hasonlóak a vérben keringő szívféreg lárvákhoz. A bőrférgek azonban többnyire a beoltás helyén maradnak és egy kis csomó, vagy bőrpír, korpázás, viszketés lesz a helyükön. Ugyanakkor ezek a férgek veszélyesebbek emberre, ugyanis ha a kutyából egy szúnyog átoltja az emberbe, a felnőtt, 5-12 cm hosszú féreg eljuthat a szemünkbe, és ott igen kellemetlen és súlyos kötőhártyagyulladás kíséretében megtelepedhet. Ezen felül az emberi bőrben is csomókat alakíthat ki, amiket csak sebészi úton lehet eltávolítani.

Szerencsére a bőrféreg lárvája a szívférgesség szűréskor használt Knott teszttel késő délután vett vérből kimutatható, és a szívféreg megelőzésére használt készítmények között van olyan, amely néhány hónap használattal biztonságosan megöli a bőrférgeket.