Fontos kérdés, hogy milyen fajta legyen?

Őszintén gondolják végig, milyen életmódot élnek, és mit várnak el a kutyától. Házőrző lesz kizárólag? Gyerekek mellett? Vagy kiterjedt területen önállóan? Kinn lesz a helye? Vagy csak a lakásban? Vajon mennyi időt tudnak majd rászánni? Ha keveset, mi lesz az állat dolga napközben, amíg nincs otthon senki? Szőrzete milyen gondozást igényel? Táplálása hogyan történik majd?

Legyenek nagyon őszinték magukkal, hogy öröm, és ne csalódás forrása legyen a kutyatartás. Egy otthonülő családnak nem feltétlenül a vizsla jelenti a megfelelő alternatívát, és nem biztos, hogy egy garzonlakásban jól fogja érezni magát egy bernáthegyi.

Ha nem ragaszkodnak fajtatiszta kutyához, akkor érdemes körülnézni a menhelyeken (pl. Misina Egyesület Pécs-Somogy, Pajtás u. 17.), akkor is, ha kölyköt szeretnének, nagyon sok kölyökállat is vár befogadóra! Fajtatiszta, pedigrés társaiknak jó esélyük van gondos gazdira, adjon egy esélyt az elárvultaknak is! Az ottani gondozók tudnak tanácsot adni a választásban, hogy nagyjából mi várható, mekkora méretű lesz a kutya felnőttkorában. Ugyanolyan kedvesek, okosak, és jó társak lesznek ők is egy jó tulajdonos mellett.

Ha kiválasztottuk a tenyésztőt és az almot, ne elsőre válasszunk kutyust, lehet, hogy egy másik alkalommal egy másik kölyök lesz élénkebb vagy kedvesebb, sokszor előfordul, hogy egy nap nem a legjobb formáját hozza egy kicsi, mert esetleg álmos, vagy csikar a hasa. Érdemes a kölyköket többször meglátogatni és megfigyelni.

Ha választottunk, 8-9 hetesen érdemes elhoznunk. Kérjük el az oltási könyvét , kérdezzük meg van-e valami fontos tudnivaló róla (korábbi betegség, oltási reakció, stb.), esetleg kérjünk kölcsön egy ottani rongydarabot vagy játékot, hogy átsegítse a kölyköt az első napok nehézségein egy otthoni illatú tárgy.

Feltétlenül kérdezzük meg, milyen eleséget kapott addig, hogy az első pár napban mi is ugyanazt tudjuk adni. Ha hirtelen váltunk eleséget, könnyen hasmenés lesz a vége. 3-4 nap alatt fokozatosan válthatunk majd másik tápra.

Kb. 2-3 nap, míg az éjszakai sírdogálást, nyöszörgést a kutyakölyök az új helyén abbahagyja. Szegény, nem érti hol az anyja, az alomtársak… Ebben az időszakban nem érdemes oltani. Leghamarabb hazahozatal után 3 nappal csökken le a stressz annyira a kölyök számára, hogy az már nem rontja az immunválaszt, ilyenkor érdemes felkeresni az állatorvost oltással kapcsolatban. Addig otthon is elvégezhető megfelelő készítményekkel a féreghajtás, szükség szerint a bolhairtás.

A nevelésben az első naptól legyünk következetesek: pl. ha valahová később nem szabad bemenni, az az elejétől legyen tilos. A szilárd szabályok biztonságot adnak.
És mindenben hasznos a sok pozitív megerősítés (dicséret, simogatás, játék, jutalomfalat)!

Nem javasolt a kölyköket közterületen letenni a második kombinált oltás utáni 7-10. napig. Utcai cipőnkkel se hagyjuk játszani, ne nyalogassa azt, mivel mi magunk a cipőnk talpán vihetünk be az udvarunkba a kölykökre veszélyes kórokozókat, féregpetéket. Zárt magánterületen, ahol csak ismert, oltott és egészséges állatok mozognak, természetesen el lehet engedni, sőt, a korai szocializációhoz a más kutyákkal való kapcsolat igen fontos.