Kedvenceink külföldre történő kiutazásához (és még inkább a visszaléptetéshez) kisállat útlevél kiállítása szükséges. Az erről szóló tudnivalókat és az egyes országok előírásait a következő helyeken találhatók meg:
www.petpassport.hu és itt >>
A feltételeket mindig az importáló célország határozza meg, és bármikor megváltoztathatja. Ezért a fenti linkeken található információk is csak tájékoztató jellegűek, biztosat az adott ország diplomáciai képviseletétől írásban kapott tájékoztatás jelent csak.

Kutyachip megjelölés
2013. január 1-től országosan a 4 hónapos kor betöltött kutyákat csak elektronikus transzponderrel (mikrochippel) megjelölve lehet tartani.
kutyachip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrészt nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad.

Fontos tudnivaló, hogy a kutyachip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását.