Ha a kutyában kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása nem jó módszer, a potroh megnyomása vagy a zsírozás ugyanis a fertőző nyál bejuttatását okozza. A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz vagy ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.

Ha ez nem áll rendelkezésre, egy cérnaszál is elegendő lehet: tekerjük szorosan a kullancs bőrbe fúródott feji vége köré, majd a cérnánál fogva határozott mozdulattal húzzuk ki. Nem baj, ha a feje beszakad, mert az később magától kilökődik. Fő, hogy a kullancs potrohát ne nyomjuk meg!
A csípés helyét lehetőleg fertőtlenítsük le (alkohol, Betadine, stb.)

A kullancscsípés helyén néha kialakul gyulladás (eltávolítás módjától függetlenül), ez általában a kullancs nyálára adott jóindulatú allergiás duzzanat és bőrpír, amely ugyan akár diónyi is lehet, de többnyire magától megoldódik.

A kullancs kiszedését követően 3 hétig mindenképpen indokolt kedvencünket fokozott figyelemmel kísérni, és a legenyhébb tünetekkel is azonnal állatorvoshoz fordulni. A kullancs terjesztette súlyos betegségek idejében megkezdett gyógykezeléssel sokkal jobb eséllyel gyógyíthatók.