Általános tévhit, hogy a kullancsok csak tavasztól őszig aktívak. Való igaz, hogy a kullancsok szaporodásának leginkább a meleg és nedves közeg kedvez, ezáltal a leírt időszakban vannak jelen a legnagyobb számban környezetünkben. Nulla fok alatt, illetve a tűző napon többségük elpusztul, viszont 7 fok felett akár télen is aktívak. Igen kedvelt időszakuk az enyhe, nedves ősz is. Melegebb menedékekben nagyon sokuk túlélheti akár az extrém időjárási körülményeket is.

A másik gyakori tévedés, hogy kullancscsípést csak erdős, fás vidékeken szerezhetünk be. A kullancsok pókszabású rovarok, rengeteg fajuk van. Az ún. látó kullancsok a fűszálak fonákján kapaszkodnak fel, a vak kullancsfajok pedig cserjeszintről zuhannak rá áldozataikra. Nem kell tehát erdőbe menni, de még fák sem kellenek a kertbe ahhoz, hogy kullanccsal találkozzunk. Manapság sok városi, füves terület, és sok magánkert is fertőzött!

Megelőzés
A megelőzéshez nagyon sokféle készítmény érhető el állatorvosi rendelőkben és állatpatikákban, nyakra cseppenthető (ún. spot-on) készítmények, nyakörvek, tabletták formájában.
A fellelhető készítményeknél mindig győződjünk meg róla, hogy kullancs ellen is hatékony, és az állat korának, testméretének megfelelő. Kérjük, forduljanak hozzánk bizalommal, hogy megtaláljuk az állatnak és életmódjának leginkább megfelelő készítményt!

Sokan gondolják, hogy a kullancs elleni szerek valamiféle “védőburkot” képeznek az állat körül, és a kullancsok ezek védelmében a közelébe sem jutnak, ám a készítmények sajnos nem így működnek. Egyrészt léteznek ún. kontakt-mérgek, melyekhez az kell, hogy a kullancs közvetlenül érintkezzen a hatóanyaggal, amely megfelelő mennyiségben rákenődve elpusztítja. Ehhez tehát a kullancsnak egy ideig az állaton kell tartózkodnia. A hatóanyagok másik csoportja esetében a kullancs vérszívása során veszi fel a szervezetben jelenlevő, számára végzetes szert, tehát a megtelepedést nem akadályozza a készítmény, de a vérszívás megkezdése után röviddel a kullancs elpusztul, majd egy idő után kilökődik a bőrből.

Ha bolha-kullancs-nyakörv mellett döntünk, a nyak körméretének megfelelő nagyságút válasszunk, viszonylag szorosan helyezzük fel, csak 1-2 ujjunk férjen be alá. Hosszabb szőrzetű kutyán igazítsuk be a szőrzet alá, hogy érintkezhessen a bőrrel. Folyamatosan legyen az állat nyakán, hatását csak így fejti ki.

A spray-vel a szem és a fül kivételével az állat egész testét be kell permetezni. Inkább fiatal korban, kis testméretnél ajánlott, nagyobb testű állatokon használata bonyolult és gazdaságtalan.

spot-on készítményeket a szőr közé, a bőrre kell juttatni, innen felszívódik, és használati utasításon szereplő ideig biztosít hatékony védelmet. Általában a bőr faggyúrétegében oszlanak el, így samponos fürdetés után 2-3 napot várni érdemes a felcsepegtetéssel.

Végezetül nagyon fontos tudni, hogy 100%-os készítmény nem létezik, még a leggondosabb védelem, a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat fertőződés! Séták után a kutyát érdemes gondosan átnézni, amennyire lehet (különös tekintettel az elülső testfélre).