A kedvtelésből tartott háziállatokon végzett beavatkozások egy részénél – legyen az sebellátás, röntgenvizsgálat vagy műtét – szükségünk van arra, hogy a “páciens” teljes nyugalomban feküdjön és ne érezzen fájdalmat. Ilyen esetekben fordulunk azokhoz a gyógyszerekhez, melyeket a köznyelvben altatóknak hívnak.

Ezek a gyógyszerek komolyan megterhelik az állat szervezetét, főként a szívet és a méregtelenítés szerveit (májat, vesét). Egészséges állat azonban ezt a mesterséges stressz-helyzetet könnyen átvészeli, pár órán belül felébred, majd az egészet 2-3 nap alatt teljesen „kialussza”.

Ezzel szemben idős, leromlott, vagy rejtett és tüneteket még nem okozó problémákkal sújtott állat akár el is pusztulhat altatás közben Itt elsősorban szív-, máj- és vesebetegségek számítanak, amelyek különösen alattomosan, látványos tünetek nélkül is kifejlődhetnek, de más krónikus betegségek, cukorbetegség, hormonális problémák, véralvadási vagy anyagforgalmi zavarok, daganatok stb. is befolyásolják a zavartalan ébredést és regenerációt.

Ezen problémák kiküszöbölését célozzuk akkor, amiko műtét előtt fizikális vizsgálatot végzünk, illetve felajánljuk a tulajdonosnak a műtét előtti laborvizsgálatot. Ezzel a legsúlyosabb problémákra, a szív-, máj-, vesebetegségekre, ionegyensúlyi ill. véralvadási zavarokra idejében fény derülhet, így jelentősen csökken az altatási kockázat. 5 éves kor felett elektív (nem életmentő) beavatkozást csak műtét előtti negatív laborvizsgálat birtokában javasolt végezni. Gyanú esetén további kivizsgálásra, bővített vérlaborra, mellkas-röntgenre, szív-ultrahangra, EKG-ra stb. is mód van szükséges esetben.

Mindezek költsége sajnos a beavatkozás költségéhez hozzáadódik, és így a tulajdonosnak nem mindig van módja ezt vállalni. Mi ilyenkor is mindent megteszünk, hogy az altatás rizikóját minimálisra szorítsuk megfelelően megválasztott szerek, infúzió, melegítés stb. segítségével.