Ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogkövesség a kutyák közt is „népbetegség”. Bizonyos fajták (főként a kistestűek) különösen hajlamosak rá. Szintén hajlamosít fogkőre a fogsor rendellenes állása, hiányzó fogak, torlódás, stb. a szabálytalanul érintkező fogfelszínek miatt. A szájüreg szerveinek, főleg a fogaknak és az ínynek sérülése, betegsége számtalan fertőzés bemeneti kapuját képezheti. A begyulladt íny vérzékeny, elemelkedik a fog gyökerétől, és az itt bejutó kórokozók ezután a vérárammal eljuthatnak a szervezet bármely pontjára, és ezzel könnyen életveszélyes fertőzéseket alakíthatnak ki pl. vesében, csigolyákban, májban stb.

 Ennek lényegességét emberek gyógyításánál is felismerték a góckutatások során. Nagyon sok esetben fogbetegségeket ismertek fel különböző szervi problémák hátterében. Kistestű kutyák idős kori szívbelhártya-gyulladása és következményes szívbillentyű-elégtelensége gyakran vezethető vissza elhanyagolt fogkövességre.


Ezen felül folyamatos terhelésnek teszi ki az immunrendszerüket, amelynek lehetne jobb dolga is (pl. a daganatsejtek korai felismerése és elpusztítása).


Végül, de nem utolsósorban, aki látott már gyulladt fogköves fogínyt, és elképzeli, hogy ha az ő szájában lenne valami ennyire kivörösödve… nehezen hihető, hogy nem okoz fájdalmat. De krónikus fájdalmat a kutya, mint minden falkaállat, csak végső esetben jelez.
A fogköves kutya „kénköves” lehelete sem egyszerűen kényelmetlenség a tulajdonosnak. Ezek a kutyusok gyakran kistestűek, sokat vannak ölben, és szerelmes pillantással lihegnek a tulajdonos arcába sűrű baktérium-felhőket, nem sejtve, hogy az imádott gazdi visszatérő torok- vagy szempanaszait alapozzák meg éppen.


A fogkövesség elleni védekezésre a fogmosás, a mechanikus eltávolítás a legjobb. Talán meglepő, de hetente 3-4 alkalommal elegendő végezni. Történhet kutyafogkefével és kutyafogkrémmel, de akár egy gézdarabbal is, amit a gazdi a mutatóujjára teker, bal kézzel felemeli a kutya ajkát, és a fogak külső felszínét a gézzel végigtörölgeti. Erre nem minden kutya és gazdi kapható, nekik jó szolgálatot tehetnek a különböző fogkő elleni tápok, naponta 1x adható rágókák.


Súlyos, már meglévő fogkövességkor már csak az ultrahangos fogkőeltávolítás alkalmazható. Csak teljes altatásban végezhető, mivel laza állkapocs szükséges hozzá. Ehhez a humán gyakorlatban is ismeretes berendezést használjuk, amely alkalmas arra, hogy a fogzománc sérülése nélkül tudjuk a fogkövet eltávolítani. A súlyos fogkövesség és ínybetegségek esetén már maradandó problémák is keletkeznek, előfordul, hogy egy-egy fogat el kell távolítanunk, vagy a nagymértékű ínysorvadás már nem regenerálódik és szabadon marad a foggyökér. Emiatt érdemes minél hamarabb lépni, ha a problémát észleljük állatunkon, hiszen minél fiatalabb, annál jobban tolerálja az altatást, és annál jobb eséllyel regenerálódik teljesen az ínye. És ezután lehet következetes prevencióba fogni (lsd. fenn), hogy 1 év múlva ne legyen ugyanolyan súlyos fogköve.

Mit tegyen, ha állata elveszett?

Íme néhány hasznos tanács arra az esetre, ha állatunk elveszik. Kinek telefonálhat ez ügyben, hol keresse? Cikkünből megtudja!  Tovább »

dr. Orbán Ágota:
+36 30 20 26 492

dr. Orbán Péter:
+36 30 600 1260
Széchenyi 2020