Törpenyúl oltás

A törpenyulak számára ajánlott egy ún. kombinált oltás, amely a nyulaknál nagy tömegben pusztító, vírusok által okozott két betegség ellen van. Az egyik ilyen betegség a mixomatózis, a másik pedig a nyúlvérzés. Sajnos mindkét betegség gyógyíthatatlan, csak megelőzni lehet. Ezért is fontos, hogy minél előbb megkapják a védőoltást a nyuszik.

Mixomatózis

A mixomatózis válogatás nélkül minden korosztályt megbetegít és a megbetegített állatok csaknem 100%-a elpusztul. A betegséget különböző vérszívó, élősködők: szúnyogok, bolhák, tetvek, atkák, kullancsok terjesztik. A betegség lappangási ideje 7-10 nap. Lefolyása általában rövid,  7-10 napig tart, ritkán előfordul 2-4 hétig elhúzódó betegség. Tünetei az ún. "mixomatózisos csomók" (elsősorban a fej, a fül, a szemkörnyék, az ajak valamint a lábvégek és az ivarnyílás környékének bőrében koncentrálódnak), az esetek túlnyomó részében a nagyobb csomók kialakulását hurutos orrgyulladás, valamint kötőhártya- és szemhéjgyulladás előzi meg.

Nyulak vírus okozta vérzéses betegsége (RVHD, RHD,nyúlvérzés)

Rendkívül fertőző betegség, akár mi is hazavihetjük a ruhánkkal. A betegség lappangási ideje rendkívül rövid, 12-48 óra és csak nagyon ritkán éri el a 72 órát.  A betegségre fogékony állatok rendkívül gyorsan 6-24 óra alatt elpusztulnak. A betegségnek látható jelei szinte nincsenek. A túlságosan heveny esetekben csak azt vesszük észre, hogy az állat hirtelen elpusztul. Az esetek egy részében a beteg állatok orrjárataiból vörhenyes savó, véres váladék szivárog. Az elhullás előtti időszakban idegrendszeri tünetek, mozgászavar, bizonytalan fejtartás stb. jelentkezhet. Az elhullás gyakran feszes, nyújtott testhelyzetben következik be. Előrehaladottan vemhes vagy szoptatós anyák is veszély nélkül olthatók a vakcinával.

 

Törpenyúl oltás Pécs

Mit tegyen, ha állata elveszett?

Íme néhány hasznos tanács arra az esetre, ha állatunk elveszik. Kinek telefonálhat ez ügyben, hol keresse? Cikkünből megtudja!  Tovább »

dr. Orbán Ágota:
+36 30 20 26 492

dr. Orbán Péter:
+36 30 600 1260
Széchenyi 2020