Kullancs kutyában

Ha a kutyában kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a potroh megnyomása és a zsírozás ugyancsak a fertőző nyál bejuttatását okozza. A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.

Ha ez nem áll rendelkezésre, egy cérnaszál is tekerhető szorosan a kullancs bőrbe fúródott feji vége köré, majd a cérnánál fogva határozott mozdulattal húzzuk ki. Nem baj, ha a feje beszakad, majd később magától kilökődik. Fő, hogy a potrohot ne nyomjuk meg.
A csípés helyét fertőtlenítsük le (alkohol, Betadine, stb.)  A kullancscsípés helyén néha kialakul gyulladás (eltávolítás módjától függetlenül), ez általában jóindulatú duzzanat és bőrpír, többnyire magától megoldódik.


A kullancs kiszedését követően 3 hétig mindenképpen indokolt kedvencünket fokozott figyelemmel kísérni, és a legenyhébb tünetekkel is azonnal állatorvoshoz fordulni. A kullancs terjesztette súlyos betegségek idejében megkezdett gyógykezeléssel sokkal jobb eséllyel gyógyíthatók.

Kullancs kutyában

Ha a kutyában kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a potroh megnyomása és a zsírozás u...  Tovább »

dr. Orbán Ágota:
+36 30 20 26 492

dr. Orbán Péter:
+36 30 600 1260
Széchenyi 2020