Kullancs kutyában

Ha a kutyában kullancsot találunk, lehető legrövidebb időn belül ajánlott eltávolítani. A kullancs kézzel történő megragadása, összenyomása, kicsavarása sem megfelelő, a potroh megnyomása és a zsírozás ugyancsak a fertőző nyál bejuttatását okozza. A legkíméletesebb módszer a speciális kullancs-csipesz, valamint az egyszer használatos, ún. kullancskanál, ezek állatpatikákban vagy gyógyszertárakban beszerezhetők.

Ha ez nem áll rendelkezésre, egy cérnaszál is tekerhető szorosan a kullancs bőrbe fúródott feji vége köré, majd a cérnánál fogva határozott mozdulattal húzzuk ki. Nem baj, ha a feje beszakad, majd később magától kilökődik. Fő, hogy a potrohot ne nyomjuk meg.
A csípés helyét fertőtlenítsük le (alkohol, Betadine, stb.)  A kullancscsípés helyén néha kialakul gyulladás (eltávolítás módjától függetlenül), ez általában jóindulatú duzzanat és bőrpír, többnyire magától megoldódik.


A kullancs kiszedését követően 3 hétig mindenképpen indokolt kedvencünket fokozott figyelemmel kísérni, és a legenyhébb tünetekkel is azonnal állatorvoshoz fordulni. A kullancs terjesztette súlyos betegségek idejében megkezdett gyógykezeléssel sokkal jobb eséllyel gyógyíthatók.

Mit tegyen, ha állata elveszett?

Íme néhány hasznos tanács arra az esetre, ha állatunk elveszik. Kinek telefonálhat ez ügyben, hol keresse? Cikkünből megtudja!  Tovább »

dr. Orbán Ágota:
+36 30 20 26 492

dr. Orbán Péter:
+36 30 600 1260
Széchenyi 2020