Az altatásról, altatási kockázatról

A kedvtelésből tartott háziállatokon végzett beavatkozások egy részénél - legyen az sebellátás, röntgen vizsgálat vagy műtét - szükségünk van arra, hogy a "páciens" teljes nyugalomban feküdjön, és ne érezzen fájdalmat. Ilyen esetekben fordulunk azokhoz a gyógyszerekhez, melyeket a köznyelvben altatóknak hívnak.

Ezek a gyógyszerek természetesen komolyan megterhelik az állat szervezetét, főként a szívet és a méregtelenítés szerveit (májat, vesét). Egészséges állat azonban ezt a mesterséges stressz-helyzetet könnyen átvészeli, pár órán belül felébred, majd az egészet 2-3 nap alatt teljesen „kialussza”.


Ezzel szemben idős, leromlott, vagy rejtett, tüneteket még nem okozó problémákkal sújtott állat akár el is pusztulhat altatás közben, vagy annak következtében pár nappal az altatás után. Itt elsősorban szív-, máj- és vesebetegségek számítanak, amelyek különösen alattomosan, látványos tünetek nélkül is kifejlődhetnek, de más krónikus betegségek, cukorbetegség, hormonális problémák, véralvadási vagy anyagforgalmi zavarok, daganatok stb. is befolyásolják a zavartalan ébredést és regenerációt.


Ezen problémák kiküszöbölését célozzuk akkor, amikor egy műtét előtti fizikális vizsgálatot végzünk, illetve felajánljuk a tulajdonosnak a műtét előtti laborvizsgálatot. Ezzel a legsúlyosabb problémákra, a szív-, máj-, vesebetegségekre, ionegyensúlyi ill. véralvadási zavarokra idejében fény derülhet, így jelentősen csökken az altatási kockázat. 5 éves kor felett elektív (nem életmentő) beavatkozást csak műtét előtti negatív laborvizsgálat birtokában javasolt végezni. Gyanú esetén további kivizsgálásra, bővített vérlaborra, mellkas-röntgenre, szív-ultrahangra, EKG-ra stb. is mód van, ha szükségesek, ezt mindig jelezzük a gazdinak.


Mindezek költsége sajnos a beavatkozás költségéhez hozzáadódik, és így a tulajdonosnak nem mindig van módja ezt vállalni. Mi ilyenkor is mindent megteszünk, hogy az altatás rizikóját minimálisra szorítsuk megfelelően megválasztott szerek, infúzió, melegítés stb. segítségével.

Mit tegyen, ha állata elveszett?

Íme néhány hasznos tanács arra az esetre, ha állatunk elveszik. Kinek telefonálhat ez ügyben, hol keresse? Cikkünből megtudja!  Tovább »

dr. Orbán Ágota:
+36 30 20 26 492

dr. Orbán Péter:
+36 30 600 1260
Széchenyi 2020