Ajánlásaink

Itt azoknak a szervezeteknek a linkjét találják, akik ismerete hasznos információkat adhat szükség esetén vagy csak érdekes dolgokat tartalmaznak.

 

baranyadog-1418141961.png

www.baranyadog.hu - a "Feltétlen állatszeretet" 

www.csaladikutyaiskola.hu

  Tovább olvasom »

Műtét előtti, és utáni teendők

Altatás előtt 12 órával (4 hónaposnál fiatalabb állatnál és görényeknél 4 órával) nem ehet az állat, mert az altatószerek erősen hánytató hatásúak. Friss vizet fogyaszthat, más folyadékot nem (tejet sem). Hasi műtét esetén előnyös, ha műtét előtt 2 nappal már nem kap csontos eleséget a műtét utáni székrekedés, hasprés elkerülése érdekében.

  Tovább olvasom »

Védőoltások

Védőoltások kutyák, macskák, vadászgörények és nyulak részére

KUTYA:
Parvovírusos bélgyulladás elleni védőoltás: 8-9 hetes korban.
Kombinált oltás (szopornyica, parvo, fertőző májgyulladás, fertőző gége- és légcsőgyulladás, parainfluenza és leptospirosis ellen):az első (parvo) oltást követően 2-4 héttel, majd 14-16 hetes korban, majd 1 év múlva ismét, azt követően 3 évente egyszer.
Veszettség elleni (kötelező)védőoltás: 3 hónapos kor betöltése után 30 napon belül (gyakorlatban a második kombinált oltás után 2 héttel). Első alkalommal fél év múlva meg kell ismételni, majd évente egyszer, a kötelező féreghajtással egyidejűleg.

  Tovább olvasom »

Kutyachip Pécs

Kedvenceink külföldre történő kiutazásához (és még inkább a visszaléptetéshez) kisállat útlevél kiállítása szükséges. Az erről szóló tudnivalókat és az egyes országok előírásait a következő helyeken találhatók meg:
www.petpassport.hu és itt >>
A feltételeket mindig az importáló célország határozza meg, és bármikor megváltoztathatja. Ezért a fenti linkeken található információk is csak tájékoztató jellegűek, biztosat az adott ország diplomáciai képviseletétől írásban kapott tájékoztatás jelent csak. Tovább olvasom »

Bolhásság

A bolhák elleni védekezésnek két alapvető lépése van:

- A bolhák kiirtása a kutyáról
- A bolhák és fejlődési alakjaik kiirtása a kutya környezetéből.


A kutyák és macskák bolhásságát ugyanazon bolhafajok okozzák, így fontos, hogy az együtt tartott cicákat és kutyákat is egyszerre kezelje bolhaellenes szerrel. Ma már nagyon korszerű, egyszerűen használható készítmények vannak forgalomban, így az állatok hatékony kezelése nem okoz gondot. Tovább olvasom »

Kullancs eltávolítása kutyából

Általános tévhit, hogy a kullancsok csak tavasztól őszig aktívak. Való igaz, hogy a kullancsok szaporodásának leginkább a meleg és nedves közeg kedvez, ezáltal a leírt időszakban vannak jelen a legnagyobb számban környezetünkben. 0'C alatt, illetve a tűző napon többségük elpusztul, viszont 9 fok felett akár télen is aktívak. Igen kedvelt időszakuk az enyhe, nedves ősz is. Melegebb menedékekben nagyon sokuk túlélheti akár az extrém időjárási körülményeket is. Tovább olvasom »

Időskori szűrések

Idősebb korban-hasonlóan az emberekhez- háziállataink körében is gyakoribbak a különböző megbetegedések. Sokszor, mire az állatok tüneteket mutatnak, és állatorvoshoz kerülnek, a betegség már olyan előrehaladott stádiumban van, hogy nem gyógyítható. Sokszor idővel több krónikus jellegű probléma is kialakul, ez nehezítheti a diagnózist, és így a kezelést. Tovább olvasom »

Ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogkövesség a kutyák közt is „népbetegség”. Bizonyos fajták (főként a kistestűek) különösen hajlamosak rá. Szintén hajlamosít fogkőre a fogsor rendellenes állása, hiányzó fogak, torlódás, stb. a szabálytalanul érintkező fogfelszínek miatt. A szájüreg szerveinek, főleg a fogaknak és az ínynek sérülése, betegsége számtalan fertőzés bemeneti kapuját képezheti. A begyulladt íny vérzékeny, elemelkedik a fog gyökerétől, és az itt bejutó kórokozók ezután a vérárammal eljuthatnak a szervezet bármely pontjára, és ezzel könnyen életveszélyes fertőzéseket alakíthatnak ki pl. vesében, csigolyákban, májban stb. Tovább olvasom »

Az altatásról, altatási kockázatról

A kedvtelésből tartott háziállatokon végzett beavatkozások egy részénél - legyen az sebellátás, röntgen vizsgálat vagy műtét - szükségünk van arra, hogy a "páciens" teljes nyugalomban feküdjön, és ne érezzen fájdalmat. Ilyen esetekben fordulunk azokhoz a gyógyszerekhez, melyeket a köznyelvben altatóknak hívnak. Tovább olvasom »

Féregtelenítés - hasznos információk

Mikor aktuális a féregtelenítés?

 

Elsősorban az állatok egészsége, az állattartók (különösen a gyerekek!!) és a szűkebb, ill. a tágabb környezet védelme, továbbá a férgek okozta közegészségügyi veszély csökkentése miatt kell, hogy a kutyák és a macskák féregtelenítését fontosnak és szükségesnek tartsuk. Tovább olvasom »

Mit tegyen, ha állata elveszett?

Íme néhány hasznos tanács arra az esetre, ha állatunk elveszik. Kinek telefonálhat ez ügyben, hol keresse? Cikkünből megtudja!  Tovább »

dr. Orbán Ágota:
+36 30 20 26 492

dr. Orbán Péter:
+36 30 600 1260
Széchenyi 2020